Sito štampa - kraljica velikih tiraža

Postoji veliki broj tehnika štampanja, jedna od najstarijih, najadekvatnijih i najkorisnijih jeste SITO ŠTAMPA. Sito štampa je tehnika štampanja kojom se propustljiva mrežica koristi za prenos boje na podlogu, osim u oblastima koja su nepropusna za boju koje se koristi prilikom štampanja. U današnjoj eri postoji mnogo mogućnosti. Svi pristupi su različiti i dolaze sa svojim individualnim karakteristikama.


Proces štampanja na situ omogućio je da u kratkom vremenskom roku odštampaju veliki broj artikla zato danas sve više i više preduzeća koristi ovaj postupak za ostvaranje jedinstvenog dizajna na različitim mogućim predmetima za štampanje.


Na čemu se može štampati?
Kada je reč o predmetima ili odeći, gde se u većini slučajeva koristi sito štampa, postiji veliki asortiman na čemu je sito štampa pogodna. Počevši od majici, torbi, rančeva… Zapravo na svim tekstilnim materijalima koji nisu zaobljenog oblika. Mogu se štampati koža, plastika, drvo… veliki broj materijala znači i mnogo veći broj artikala i celih grupa artikala.


Prednosti sito štampe?

  • Dugotrajanost – Adekvatno nanete boje na materijal, uz pomoć pravih hemijskih sredstava i umešnosti majstora koji štampa, čine sito štampu bukvalno neuništivom. Artikal na kome je aplicirana sito štampa će pre izgubiti svoju upotrebnu vrednost nego što će štampa biti oštećena.
  • Velika narudžba – Pošto je ovo metoda koja zahteva izradu matrice, modela, za svaku boju koja se koristi u umetničkom delu, najbolje je rezervisati za velike porudžbine. Što više odeće bude narudžbenice, to će biti jeftiniji trošak po jedinici štampanja.
  • Kvalitet – Zbog sastava i debljine mastila korišćenih za sito štampu, dizajnirani tehnikom mogu izdržati daleko veći stres od ostalih, a da pri tome ne izgube kvalitet štampe. Boje su elastične, imaju veliku mogućnost istezanja. Boje koje se koriste u sito štampi su otporne na UV zračenje. Intenzitet boja ostaje isti vremenom.
  • Svestranost – Teško je pronaći način štampanja tako svestran kao sito štampanje. Može se raditi na gotovo bilo kojoj površini, pod uslovom da je ravna, tkanina, drvo, plastika, pa čak i metal. Ukombinaciji sa lepkovima u prahu i papirom namenjenom za tu namenu, moguće je praviti preslikače koji se otiskuju termo presom na materijal. Ta mogućnost daje još jednu dimenziju kada je u pitanju svestranost sito štampe.

Koje su prednosti sito štampe u odnosu na direktnu digitalnu štampu na tekstilu?
Svaka tehnika štampanja ima svoje prednosti i mane, u zavisnosti od toga šta konkretno želite da postignete i koju količinu želite…
Digitalno štampanje je noviji proces koji koristi računar čime obrađuje vašu fotografiju i time je prilagođava štampanju, a zatim štampa direktno na površinu tkanine. Prednosti ove štampe u odnosu na sito štampu je mogućnost dobijanja kvalitetne slike, fotografije, u visokoj rezoluciji, što nije moguće dobiti tehnikom sito štampanja. Međutim, cena ovakve štampe je dosta velika, proces je spor i cena ne opada povećanjem količine. Ukoliko vam je potreban jedan komad, digitalna štampa je povoljnija, jer sam ulaz u proces sito štampe je skuplji od tog jednog otiska. Potrebno je vreme za pripremu, utrošak materijala je veliki, ali već za drugi, treći i svaki sledeći otisak košta daleko manje od prvog, te je cena za velike tiraže desetostruko jeftinija od direktne digitalne štampe na tkanini.


Sito štampa je proces star vekovima. On jeste evoluirao, koriste se ekološke boje, materijali su kvalitetniji, sita finija i izdržljivija, ali osnova je ista. Još dugo u našoj industriji se neće koristiti tehnika sa boljim odnosom cene i kvaliteta. Vreme kao bitan faktor modernog poslovnog sveta je takođe na strani sito štampe. Tako danas koristimo isti proces u osnovi, ali nam najmodernije mašine omogućavaju da štampamo i do 800 artikala za sat vremena ili više hiljada komada u jednom danu.

Neke od naših radova pogledajte u galeriji naših usluga.